Verimli ders çalışma için karşına binlerce öneri çıksa da en doğru tekniği belirleyecek olan sensin. Her insanın öğrenme süreci farklıdır. Bazı insanlar yazarak çalıştığında aklında daha fazla bilgi kaldığını düşünür. Bazıları içinse bir kere okumak, bir konuyu anlamak için yeterlidir. Görsel ya da işitsel zekânızın daha kuvvetli olmasına göre de çalışma tekniği değişir. O halde ilk yapman gereken kendini doğru tanımaktır. Öğrenme biçimini doğru belirlemek için internette pek çok test bulabilirsin.
İçindekiler
- 1 Kendine Şu Soruyu Sor: “Benim Hedefim Ne?”
- 2 Günlük Rutinini Dikkate Almayı Unutma!
- 3 Her Detayı Planla
- 4 Planlarını Gerçekleştirmek İçin Çabala
- 5 Kaynak Çeşitliliği Sağla
- 6 Zorlandığın Konularda Destek İste
- 7 Dikkatini Dağıtacak Etkenlerden Uzak Dur
- 8 Ön Hazırlık ve Bol Bol Tekrar Yapmayı İhmal Etme
- 9 Hobilerine Vakit Ayır
- 10 Sporunu İhmal Etme
Kendine Şu Soruyu Sor: “Benim Hedefim Ne?”
Öğrenme şeklini belirledikten sonra bir de hedefini belirlemen gerekir. Okumak istediğin okul, gitmek istediğin bölüm ya da gelecekte kendini gördüğün yer… Bunların hepsi zorlu ders çalışma sürecinde seni motive eder ve motivasyonu düşüren etkenleri göz ardı etmeni sağlar. Ders çalışma teknikleri, bir hedefin olduğunda işe yarar.
Günlük Rutinini Dikkate Almayı Unutma!
Ders çalışmak için kendini sabah erken kalkmaya zorlamak ya da gece geç saatlere kadar uyumamak, asla sağlıklı bir yöntem değildir. Öncelikle en verimli şekilde hangi saatlerde çalıştığını bulmalısın. Bunun için denemeler yapabilirsin. Denemelere göre hangi saat aralıklarında dikkatini kaybetmeden çalışıyorsan ders çalışma programını buna uygun şekilde yapmalısın.
Her Detayı Planla
Sabah saat kaçta kalkacağın, kaç dakika dinleneceğin, ne zaman spor yapacağın; hepsi bir plan dâhilinde olursa zamanı en verimli şekilde kullanırsın. En iyi ders çalışma saatlerini belirledikten sonra geri kalan süreyi de planla. Örneğin; haftada bir gününü arkadaşlarınla buluşarak ve sohbet ederek geçir ya da çok sevdiğin bir diziyi izlemek için rutin saatler belirle. Bu şekilde programlı hareket ettiğin zaman hem her şeye yeterince vakit ayırabilir hem de zamanını kolayca yönetebilirsin.
Planlarını Gerçekleştirmek İçin Çabala
Bazen bir hastalık bazen de aniden çıkan bir iş, planlarını ertelemene yol açar. Örneğin; Türkçe dersinden 200 soru çözmen gerekirken 50 soru çözdün diye hemen programını bozmana gerek yok. Bugün her ne kadar o programa uymasan bile kendine farklı bir gün için telefi programı yapabilirsin. Planlı çalışmakta zorlanan biriysen kendine günlük bir program oluştur. Daha sadık kalabileceğin bir program istiyorsan pazartesiden salının, salıdan çarşambanın planlarını belirleyebilirsin.
Kaynak Çeşitliliği Sağla
Düzenli ders çalışma sürecinde kaynak çeşitliliğinin sağlanması son derece önemlidir. Her yeni kaynak, farklı soru tiplerini öğrenmen ve sınavda çıkacak her soruya karşı hazırlıklı olman açısından fayda sağlar. Farklı kitaplar almak için yeterli bütçeniz yoksa arkadaşlarınla anlaşarak kitaplarınızı takas edebilirsiniz.
Zorlandığın Konularda Destek İste
Daha verimli ders çalışma yöntemlerini hayata geçirme sürecinde, öğretmenlerinden ve arkadaşlarından alacağın desteğin önemi büyüktür. Bilmediğin bir soruda ve anlamadığın bir konuda, hemen o konuda iyi olduğunu düşündüğün bir arkadaşına danışabilirsin. Aynı zamanda öğretmenlerine de vakit kaybetmeden danışarak doğru bilgiyi hafızana atabilirsin.
Dikkatini Dağıtacak Etkenlerden Uzak Dur
Özellikle akıllı telefon bağımlılığı, çocuklar ve gençler açısından son derece sıkıntılı bir hal almış durumda. Sen de Instagram, TikTok, YouTube derken saatlerini ekran başında harcayabilir ve ciddi bir konsantrasyon kaybı yaşayabilirsin. Ekran süresini kısıtlama özelliği telefonunda varsa bunu kullan ya da bunu sağlayan uygulamalardan destek al. Yine de işe yaramıyorsa telefonunu ebeveynlerine teslim et ve sana günde bir saatten fazla vermemelerini söyle.
Ön Hazırlık ve Bol Bol Tekrar Yapmayı İhmal Etme
Etkili ders çalışma programında muhakkak tekrara ve ön hazırlığa yer verilmelidir. Derste anlatılacak konuya hazırlıklı gitmek ve ders sonrası her anlatılanı tekrar etmek için programında iki saatlik bir zaman ayırabilirsin. Tekrar sürecini soru çözümüyle de pekiştirmek, kalıcılığı iki katına çıkarır.
Hobilerine Vakit Ayır
Sevdiğin şeyleri yapmak, sanıldığının aksine konsantrasyonunu daha da artırır. Bir müzik aleti mi çalıyorsun ya da kitap okumayı çok mu seviyorsun, günde en azından yarım saat bile olsa bunlara vakit ayırmalısın. Böylece sürekli ders çalışmanın seni yormasını önleyebilirsin.
Sporunu İhmal Etme
Spor hem bedenini hem de zihin sağlığını korumanın en etkili yoludur. Haftada birkaç gün açık havada yapacağın yarım saatlik bir yürüyüş bile stresten arınmana yardımcı olur. Verimli ders çalışma tekniklerini nasıl uygularsan uygula, spor mutlaka bu tekniklere eşlik etmelidir.
Tüm bunlar gözünü korkutmasın. Geçici bir süre için kendini disipline etmeyi başarırsan uzun vadede istediğin konuma gelebilirsin. Bir dönem için bu tempoya katlanmadığın takdirde ise istemediğin bir okulda ya da bölümde okumak zorunda kalırsın. Öyleyse hemen hedefine odaklan, içindeki gücü keşfet, yapabileceğine inan ve çalışmalarına başla!
Kurs merkezimizdeki rehber öğretmenlerimizden de etkili çalışma teknikleri hakkında yüz yüze bilgi alabilirsiniz. Bizimle hemen iletişime geçin, hemen görüşme tarih ve saatinizi rehber öğretmenlerimizle birlikte belirleyin.
Bu Yazıya Yorumunu Yaz