Geleceğini belirlemek isteyen öğrenciler, üniversite sınavlarına hazırlanırken çeşitli planlar yaparlar. TYT-AYT sürecinde süre daraldıkça öğrencilerde kaygı, korku ve heyecan artmaya başlar.
Her öğrenci çeşitli eksiklerinin olduğunu düşünür ve bu eksikleri nasıl kapatabileceğini düşünmeye başlar. Son 60 gün içerisinde TYT ve AYT sınavlarına hazırlanmak ve hedeflere ulaşmak tahmin edildiği kadar zor değildir. Doğru planlama yapmak ve zamanı doğru kullanmak önemlidir.
Sınav tarihi belirlendikten sonra her geçen gün bir adım daha yaklaşılır. TYT-AYT sürecinde son 60 gün neler yapılmalı denildiğinde şu tavsiyeler yapılır.
- Deneme sınavları önemsenmeli ve gerçek sınav gibi önem verilmeli,
- Eksik olduğunuz konuları tespit ederek konu tekrarı yapılmalı,
- Önceki sınavlarda çıkmış sorulara göz atılmalı ve çözülmeli,
- Özel ders ya da kurs alınmalı,
- Fiziksel ve psikolojik sağlığa önem verilmeli,
Uzmanlar tarafından öğrencilere sürekli çeşitli öneriler yapılıyor. Bu öneriler, öğrencilerin sınav kaygılarının giderilmesini ve en iyi şekilde hazırlanmalarını sağlıyor.
Kızılay semtinde dershaneye gitmeyi düşünüyorsanız bu yazımızı mutlaka inceleyin! https://matbir.com.tr/kizilay-dershane-tavsiyesi-yorumlari-fiyatlari/
İçindekiler
İstenilen Üniversiteyi Kazandıracak Öneriler
Üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, hazırlık aşamasında sürekli çeşitli öneriler ile karşılaşır. Her öğrencinin imkanı, ortamı ve hazırlık süreci farklıdır. Öğrencilerin ihtiyaç duyduğu destek ve öneriler, öğrencilere göre farklılık gösterebiliyor. İstenilen üniversitenin kazanılabilmesi ve hedeflere ulaşılabilmesi için yapılan öneriler şunlardır.
- Zamanın verimli kullanılması,
- Ders çalışırken, dikkat çekici notların alınması ve renkli kalemlerin kullanılması,
- Dikkat dağıtıcı unsurlardan ve sosyal medyadan uzak durulması,
- Konu tekrarı ve deneme sınavlarının yapılması,
- İstenilen başarıya ulaşıldığında kendinize ödül vermeniz,
Bu öneriler, öğrencilerin ders çalışma ve sınava hazırlanma motivasyonunu artıracaktır.
Üniversite girişleri için yapılan sınavlara süre azaldığında endişeler artmaya başlar. Birçok öğrenci tam hazırlanamadığını düşünerek hayallerini ertelemeye çalışır. Ertelemekten vazgeçin ve kalan zamanı en verimli şekilde kullanmaya çalışın.
Zamanı verimli kullanmak hedefe ulaşmak açısından çok önemlidir ve en büyük yardımcıdır. 60 gün kala günlük programlarla eksik konuları tamamlamaya yönelik çalışmalar yapabilirsiniz. Konu tekrarları için günlük planlamalar yaparak hayallerinizi ertelememiş ve en iyi şekilde hazırlanmaya başlamış olursunuz.
Öğrenmeyi Keyifli Hale Getirmek
Öğrenme işlemlerinin her aşamasında kullanılan çeşitli yöntemler öğrenmeyi daha keyifli hale getirecektir. Sınava 60 gün kala neler yapılmalı denildiğinde, ders çalışırken renkli kalemler kullanılarak önemli notlar alınmalıdır. Renkli kalemler, önemli bilgilerin daha dikkat çekici ve akılda kalıcı olmasını sağlayacaktır.
Hazırlamış olduğunuz notlar her zaman görebileceğiniz yerde bulunmalıdır. Küçük kağıtlara alacağınız notları yanınızda taşıyabilir ve aklınıza geldiğinde bakarak bilgilerin tazelenmesini ve kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz. Renkli kalemlerle alınan dikkat çekici notlar zaman kaybının da önüne geçerek zihin haritanızı oluşturmanızı sağlayacaktır.
Sosyal Medyadan Uzak Durmak
Sınav hazırlık sürecinde bazı zaaflar zaman kaybına neden olacaktır. Bunların başında sosyal medya geliyor. Son 60 gün içerisinde sosyal medyanın tuzağına düşülmemeli ve zaman bu mecralarda harcanmamalıdır.
Sosyal medya zamanın büyük bir bölümünün çalınmasına neden olacaktır. Sınava hazırlık sürecinde zaman çok önemlidir ve tüm zaman ders çalışmak, soru çözmek için ayrılmalıdır. Sosyal medyadan gelecek olan mesajlar her zaman dikkat dağıtıcıdır ve süreci doğru yönetememenize neden olacaktır.
Sınava hazırlık sürecinde hangi seviyede olduğunuzu görebilmek için deneme sınavları çözmelisiniz. Konu tekrarlarını tamamladıktan sonra konu ile ilgili farklı deneme sınavlarını çözmeniz, konuyu daha iyi öğrenmenizi sağlayacaktır. Yapılan her denemi sınavı eksiklerin daha iyi görülmesini sağlayacaktır.
60 gün kala yapılan her deneme sınavı eksiklerin daha iyi görülmesini ve giderilmesini sağlayacaktır. Deneme sınavları çözümü ile hem farklı soruları görür hem de sınav süresini doğru yönetmeyi öğrenmiş olursunuz.
Kendinize Ödül Verebilirsiniz
Sınav sürecinde doğru planlama yaptığınızda günlük hedeflere ulaşabilirsiniz. Motivasyonunuzun artırılabilmesi için günlük hedeflere ulaştığınızda kendinize dinlenme ya da film izleme gibi ödül verebilirsiniz.
Günlük çalışmalarda soru sayısı sınırı koyabilir ve bu sınırı aştığınızda ödüllendirme yaparak motivasyonunuzu artırabilirsiniz.
TYT-AYT sürecinde sürenin azalması, psikolojik etkilere neden olabiliyor. Sağlığınıza dikkat etmeniz yapmanız gereken en önemli husustur.
Hem fizyolojik hem de psikolojik sağlığınızı yerinde olduğunda, sınav motivasyonunuz daha iyi olacak ve hedeflerinizi daha kolay ulaşabileceksiniz. Ders çalışırken günlük egzersizleri düzenli yapabilirsiniz.
2021 yılı YKS soru kitapçıkları ve cevap anahtarını incelemik ister misiniz? Hemen Tıklayın!
Bu Yazıya Yorumunu Yaz