Bu yazımızda sizlere 2022 YKS sınavının öğrenciler için neden büyük bir fırsat olduğu hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Yazıyı sonuna kadar okumanızı önemle tavsiye ederiz!

ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından, her yıl düzenlenen YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) başvuruları, 11 Şubat 2022 ve 7 Mart 2022 tarihlerinde yapıldı. YKS sınavlarının 18-19 Haziran 2022 tarihinde Cumartesi ve Pazar günleri yapılması planlanmakta.

ÖSYM – 2022 YKS sınavı başvuruları ile ilgili duyuru!

1 Temmuz 2018 tarihinden önce YGS ve LYS olarak düzenlenen sınavlar, 12 Ekim 2017 tarihinde alınan kararla birleştirilerek, YKS olarak tek isim altında toplanmıştı. 2022 yılı için planlanan YKS sınavlarında alanın kararla, birçok değişikliğe gidildi. Alınan kararlar, sınava girecek adaylar lehine fırsatlar ortaya koymaktadır.

Ankara’da MATBİR dershanesi neden 1’inci sırada tercih ediliyor? Merak ediyorsan hemen tıklayın!

2022 YKS Sınavı Büyük Bir Fırsat!

2022 YKS Sınavı Büyük Bir Fırsat!

2022 YKS Neden Büyük Bir Fırsat? Baraj Sistemi Kaldırıldı!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için daha önceki tarihlerde alınan kararlarla, baraj sitemi getirilmişti. Bu sisteme göre, ön lisans ve lisans programlarına katılacak adayların 150 ve 180 barajını geçmesi durumunda, puanlarına göre belirleyecekleri bölüme yerleştiriliyordu. 2021 yılında düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda baraj son defa uygulandı. 2022 yılında yapılması planlanan sınavlarda, puan sisteminin kaldırılmasına karar verildi.

2022 YKS Neden Büyük Bir Fırsat? Baraj Sistemi Neden Kaldırıldı?

2021 yılında yapılan Yükseköğrenim Kurumları Sınavı’na 2.426 öğrenci katılmıştı. Adayların yaklaşık 0 kadarı, uygulanan baraj sisteminin altında puan alarak, herhangi bir Yükseköğretim kurumuna giriş yapamadı. Başarısız sayılan 700 bin aday, herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmeleri için, 2022 yılında tekrar sınavlara girmek durumunda.

Adayların yükseköğretim programına kazandırılamaması sebebi ile, birçok üniversitenin derslikleri eksik kontenjanla, eğitim vermek durumunda kaldı. Yeni sistemle bu sorunun ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. (TYT) Temel Yeterlilik Sınavı ve (AYT) Alan Yeterlilik Testi sınavlarında da, yeni sisteme göre puan barajı kaldırıldı.

2022 YKS Neden Büyük Bir Fırsat? Sınav Süresi Uzatıldı!

2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda yapılan değişiklikle, daha fazla öğrencinin Yükseköğretim Kurumlarına kazandırılması amaçlayan sınav yönetmeliği, 2022 yılında sınav süresi bakımından da önemli kararlara imza attı. Bu karara göre, 2021 yılına kadar 135 dakika ile sınırlandırılan (TYT) Temel Yeterlilik Sınavı için adayların lehine karar verilerek, 30 dakika ilave edildi. 2022 yılında öngörülen TYT sınavlarında ve sonraki yıllarda artık, sınav süresi 165 dakika olarak uygulanacak.

2022 YKS Neden Büyük Bir Fırsat? Sınav Süresi Neden Uzatıldı?

ÖSYM tarafından düzenlenen Temel Yeterlilik Sınavı, 135 dakika ile sınırlıydı. Bu durum, sorular hakkında yeterli bilgiye sahip olan adayların, sürenin yetersiz olması sebebi ile başarı gösterememesi anlamına gelmekteydi. 2022 yılında yapılan değişiklikle süreye 30 dakika ilave edilmesi, öğrenci adaylarının daha fazla soruya erişmesine sağlayarak, arzu edilen düzeyde başarı göstermesine katkı sağlayacaktır.

2022 YKS Neden Büyük Bir Fırsat? Herkes Üniversiteli mi Olacak?

2022 yılında düzenlenecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı ve sonraki yıllarda düzenlenecek sınavlar için, adayların lehine yeni kararlar alındı. Ön lisans ve lisans programlarına yerleştirmek için, puan barajının kaldırılması, TYT sınavlarında uygulanan süreye 30 dakika ilave edilmesi, öğrenci adayları tarafından olumlu karşılandı.

Bu gelişme, her adayın arzuladığı bölüme yerleşeceği anlamı taşımamalı. Yerleştirme sisteminde, aday puanı tercih sıralamasında önemini korumaktadır. Ancak birçok eğitim kurumunun, eksik öğrenci kontenjanı ile eğitim yapmasının önüne geçilerek, daha faza öğrencinin eğitim kurumlarına yerleştirilmesi sağlanacak.

2022 YKS Neden Büyük Bir Fırsat? Neler Öngörülüyor?

Yükseköğretim Kurumları Sınav sisteminde, lisans ve ön lisans programlarına yerleşecek adayların, sınavlarda 150 ve 180 puan barajını geçmesi zorunluluğu, yeni alınan kararla ortadan kaldırıldı. Puan baraj sistemi en son, 2021 yılında gerçekleştirildi. 2022 yılında artık bu sistem uygulanmayacak.

Bu sayede baraja takılmadan adaylar, puan sıralamasına göre arzuladıkları öğretim hayatına devam edecekler. Kontenjanı eksik olarak eğitim veren Yükseköğretim Kurumları, yeterli öğrenci seviyesine ulaşacak. TYT sınavına eklenen 30 dakika süre, öğrencilerin yeterli olduğu alanda, daha fazla soruya ulaşmasını sağlayacak.

2022 YKS Neden Büyük Bir Fırsat? Endişeler Neler?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda yapılan değişiklikler öğrenci adaylarına avantaj sağlarken, bazı eğitim çevreleri tarafından endişeyle karşılandı. Endişe duyanların tezi, adayların yeterli düzeyde olmadan eğitim kurumlarına yerleştirilmeleri durumunda, eğitim kalitesinin düşeceği, diplomalı işsizlerin artacağı yönünde. Karşıt görüşte olanların tezi, atık üniversiteye girişin öneminden çok, üniversite eğitimi sonrası gösterilen başarıların ve mesleki yeterliliğin önem kazanacağı yönündedir.

Kızılay’da dershaneye gitme düşünceniz varsa “Kızılay dershane tavsiyesi, dershane yorumları, dershane fiyatları?” yazımızı mutlaka inceleyin.