Ders çalışma isteği olmayan öğrenciler hem kendi geleceğini şekillendirmekte zorlanırken hem de ailelerinin çocuklarının geleceği hakkında kaygılanmasına yol açar. Bir hedefe ulaşmak için her zaman belirli bir motivasyona sahip olmanız gerekir.

Motivasyon, güdülenme anlamına gelir ve başarıya ulaşmada önemli bir tetikleyicidir. İçerisinde onu motive edecek hiçbir güç olmayan öğrenciler, adeta boşlukta sallanır gibi ne yapacağını bilemez. Çoğu, aslında iyi bir üniversite kazanmayı ister fakat bunun için gerekenleri ya hiç yapmaz ya da eksik şekilde yapar. Bu nedenle ders çalışma isteğini ortaya çıkaracak tetikleyicilere ihtiyaçları vardır.

Sen de ders çalışmaya motive olamıyorsan, hep bir şeyler seni engelliyorsa vereceğimiz etkili önerileri dikkatlice okumalısın.

Ankara’da en iyi 10 dershane sıralamasında 1’inci Matbir dershanesi. Neden mi? Hemen Tıkla!

Ders Çalışma İsteği Olmayan Öğrencilere 8 Etkili Öneri

Ders Çalışma İsteği Olmayan Öğrencilere 8 Etkili Öneri

Ders Çalışma İsteğiniz Yok Mu? Size 8 Etkili Öneri

Ders çalışma isteğiniz bazen yok olabilir. Çevresel faktörler, düzensiz ders çalışmadan vs kaynaklı nedenlerden dolayı kitap, defter yüzü açmak istemeyebilirsiniz. Ders çalışma isteğiniz bazen yok oluyorsa size 8 etkili öneri sunuyoruz. Aşağıdaki önerilere mutlaka bi göz atın!

Önyargılarını Bir Kenara At

Ders çalışma isteği gelmiyor.” ya da “İçimde hiç heves yok.” diye diye koca bir yıl geçtikten sonra sınav tarihi gelir çatar. Sen de kendine sürekli bu şekilde bahaneler yarattıysan ve ders çalışmayı sürekli ertelediysen sınavda muhtemelen başarılı olamayacaksın. Öğrenci bahanelerinin arasında; dersler çok saçma, rakipler çok güçlü, millet özel ders alıyor gibi sayısız alternatif vardır. Bitmek tükenmek bilmeyen bahanelere kendini kaptıran öğrenci, her zaman haklı olduğunu ve tüm başarısızlığının kendi kendine ürettiği nedenlerden kaynaklandığına inanır. İstekli ders çalışma yöntemlerini araştıranlar, öncelikle bu bahanelerden sıyrılmalı ve vakit kaybetmeden planlarını yapıp ders çalışmaya başlamalıdır.

Kademe Kademe İlerle

Ders çalışma isteğini artırmak için çabalayanlar, çalışılması gereken pek çok ders olduğunu gördüğünde bir nebze korkar. Özellikle sıfırdan başlayacak adaylar, hangi dersi nasıl çalışacaklarını bilmemenin tedirginliğini yaşar. Yapman gereken kademe kademe ilerlemek ve düzenli çalışmaktır. Bu konuda rehber öğretmenlerinden de yardım alabilir ve ders programını onlarla beraber hazırlayabilirsin.

Her Şeyden Vazgeçmek Zorunda Olmadığını Bil

Öğrenciler, özellikle zor konulara geçtikçe “Ders çalışma isteğim gitti.” diye yakınmaya başlar. Önce sakin ol, kimse sana bunun kolay bir süreç olduğunu söylemedi. Zor konuları daha kolay anlaman için etütlere katılmalı ve takıldığın konularda bol bol soru çözmelisin. Branş öğretmenlerin sana istediğin zaman yardım etmeye hazır. Takıldığın konuları onlara sorarak kavrama sürecini daha kolay hale getirebilirsin. Bu şekilde bilinçli çalıştığında kendin için ayıracak vaktin de olur. Dinlenmek için ayırdığın zamanlarda sevdiğin filmleri izleyebilir ya da arkadaşlarınla vakit geçirebilirsin.

Hayatıyla İlham Veren Kişilerin Hikâyelerini İzle ya da Oku

Ders çalışma isteğini getiren filmler ve kitaplar, sınava hazırlık sürecinde sana sandığından çok daha fazla yardımcı olur. İleride iyi bir akademisyen olmak istiyorsan Oğuz Atay’ın Bir Bilim Adamının Romanı adlı eserini; hayatındaki engellerin aslında ne kadar küçük olduğunu görmek istiyorsan Turan Yalçın’ın Engelleri Aşanlar kitabını okuyabilirsin. Umudunu Kaybetme, 3 İdiots, Yerdeki Yıldızlar ve Sol Ayağım gibi filmler de başarıya ulaşmak için çabalamaktan asla vazgeçmeyenlerin hikâyeleriyle seni buluşturur.

Kendine Net Bir Hedef Koy

Hedefin ne? Ne olmak ve ileride kendini nerede görmek istiyorsun? Asla “Ne olsa okurum.” deme. İllaki okumak istediğin bir bölüm vardır. Bunun için istediğin bölümlerin derslerini inceleyebilirsin. Eşit ağırlıktan öğrenci almasına rağmen dersleri matematik ağırlıklı olan ekonometri, bankacılık ve finans, istatistik gibi bölümler vardır. Bu noktada internette küçük bir araştırma yaparak ders içeriklerine kolayca ulaşabilir ve seni zorlayacak derslere sahip bölümleri tercih etme konusunda daha dikkatli olabilirsin.

Ders Çalışırken Motivasyonunu Artıracak Bir Şeyler Yap

Ders çalışma isteğini artıran şeyler bazen bir şarkı bazen de yeni alacağın bir kalem olabilir. Rengârenk yapışkanlı kağıtlarla ya da planlayıcı defterlerle yapman gerekenleri sıralayabilir ve ders çalışma planındaki her detayı atlamadan uygulayabilirsin. Masanı temiz tutmak ve ders çalıştığın odada hoşuna gidecek dekoratif değişiklikler yapmak da işe yarayabilir.

Verimli ders çalışmak için 10 etkili teknik yazımızı mutlaka inceleyin!

Ders Çalışabileceğin Yeni Yerler Keşfet

Sürekli evde olduğun için ders çalışma isteğini geri getirmekte zorlanıyorsan yeni ortamlar keşfedebilirsin. Şehrinde bulunan sakin bir kafe ya da bir kütüphane, senin için iyi bir seçim olabilir. Kütüphanede çalışanları gördükçe sen de motivasyonunu artırabilir ve daha kolay derslerine odaklanabilirsin. Gürültüden çabuk etkilenen biriysen çalışacağın kafenin yüksek sesli müzik çalmaması ve çok kalabalık olmaması gerekir.

Arkadaşlarınla İş Birliği Yap

Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler arasında yüksek rekabetten dolayı kıskançlık olabilir. Bunun kimseye faydası yoktur. Çalışma isteği için arkadaşlarınla beraber sınava hazırlanabilirsin. Dershanede ders saatlerinden arta kalan zamanlarda beraber soru çözmek, evlerde toplanarak konu çalışmak; hep birlikte daha motive hareket etmenizi sağlar. Motivasyonu az olan arkadaşlarına ders çalışma isteği getiren sözler ile yardımcı olabilirsin. İşte hem seni hem de arkadaşlarını motive edecek bazı sözler:

  • “Sonunda buna değecek.”
  • “Çalışmadan sonuç beklemeyin.
  • “Başarının çalışmaktan önce geldiği tek yer sözlüktür.”
  • “Yapabileceğine inanırsan yolun yarısındasın.”

Sınav kaygısı yaşıyorsanız mutlaka Sınav Kaygısı ile nasıl başa çıkılır? yazımızı okuyunuz.