Üniversite seçimi en sancılı süreçlerdendir. Sınava hazırlanmak kadar,  üniversite seçimi de bireyleri zorlar. Hem öğrenciler hem de veliler bu süreci akıllıca bir şekilde değerlendirmesi gerekir.

Sürecin doğru ve bilinçli bir şekilde yürütülmesi önemlidir. MATBİR Eğitim Kurumları olarak tercih döneminde öğrencilerimize bu konuda danışmanlık yapıyoruz. Başarı sıralamalarına ve akademik başarı durumlarına göre seçim yapmalarını sağlıyoruz.

Tavsiye: Üniversiteyi kazanayım da hangi bölüm olursa olsun giderim! doğru bir yol değildir. Belki de hiç sevmeyeceğiniz, zevk almayacağınız bir bölümde okuyabilirsiniz. Hayatınız boyunca sevmediğiniz işi yapmak zorunda kalmayın. Hayatınız boyunca yaptığınız işi sevmeyecek ve o işte de başarı elde edemeyeceksiniz.

Üniversite Seçimine Karar Verirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Üniversite Seçimine Karar Verirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Üniversite seçiminde dikkat edilmesi gereken 7 nokta

Öğrencilerimizin hayatlarını yönlendirecek üniversite seçimindeki karar sürecinde önemli noktaları aşağıda 7 başlık altında listeledik.

  1. Okumak istediğiniz bölümlerin listesini hazırlayın

Okuyacağınız bölümün listesini hazırlayarak, hangi üniversitede hangi bölümler olduğunu araştırabilirsiniz.  Bu durum size kolaylık sağlayacaktır. Bu bölümlerin iş olanaklarını da inceleyerek daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Üniversite bitirdikten sonra ülkemizde en önemli konu alanınla ilgili iş bulmaktır. İş bulma konusunda bitirilen üniversitenin de önemi oldukça büyüktür.

Bu aşamada vakıf veya devlet üniversitesi de önemli detaylar arasındadır. Seçeceğiniz üniversite türüne göre planlama yapmanız daha kolay olacaktır. Bu aşamada vakıf üniversitesi seçeceksiniz, üniversitenin burs ve indirim koşullarının incelemeniz size fayda sağlayacaktır.

Eğer özel yetenek sınavına girmeniz gerekecek bölümlerden birisini seçtiyseniz, alım koşullarını ve sınav tarihlerini kontrol etmeniz gerekir.

  1. Okumak istediğiniz üniversitelerin puan ve sıralama aralıklarına bakın

Çalışma süreciniz belli bir stratejiye dayanarak olmalıdır. Gideceğiniz yolu bilmezseniz ne yazık ki yolunuz çok doğru olmayacaktır. Bu aşamada puan ve sıralamaya göre ilerlerseniz alacağınız sonuç daha doğru olacaktır.

MATBİR Eğitim Kurumları olarak bu konuda öğrencilerimize ön araştırma yaparak onları doğru yönlendirme konusunda çalışmalar yapmaktayız. Rehberlik servisimiz öğrencilerimize veya velilerimize etkin şekilde destek olmaktadırlar.

  1. Puanınıza ve hayallerinize uygun üniversitelerin ilgili bölümlerden oluşan tercih listesi oluşturabilirsiniz

Hayalinizdeki bölüme karar verdiniz mi? Sıra geldi tercih listesini oluşturmaya… Tercih süreci oldukça zorlu bir süreçtir. Tercih sürecinde kafa karışıklığı olacaktır. Kafa karışıklığına meydan vermemek için tercih listenizi, istekleriniz doğrultusunda doğru bir şekilde doldurmanız gerekir.

Tercih listesinde daha önce araştırmasını yaptığınız bölümler olacaktır. Buradan silmek istediğiniz ya da buraya eklemek istediğiniz şeyler olabilir. Bu aşamada kurumumuzun rehberlik birimi öğrencilerine destek olacaktır.

  1. Listenizde bulunan üniversiteleri gözden geçirerek ön araştırma yapabilirsiniz

Üniversite hayatı en önemli dönemlerdendir. Bunu eğlenceli veya eğlencesiz hale getirecek olan şey seçimlerinizdir. Listenizde yer alan ve içinize sinmeyen üniversiteleri silmeniz için doğru bir karar olacaktır. Sonuç olarak mutsuz okuyacağınız bir bölümün başarısızlıklar getireceğini unutmamak gerekir.

Ayrıca listenizde yer alan üniversiteler hakkında daha detaylı araştırma yapabilirsiniz. Bu durum okulu daha iyi tanımanıza olanak sağlayacaktır.

Üniversitenin her türlü olumsuzluklarına da hazır olduğundan emin olun. Bunun için iyi bir araştırma yapın. Örneğin; Uzaktan eğitim sisteminin nasıl ilerlediği konusunda bilgi almayı unutmayın.

Üniversitelerin kampüs yaşantıları hakkında bilgi edinmeyi unutmayın. Bu araştırmalar fikirlerinizin daha net ortaya çıkmasını sağlayacaktır

  1. İstediğiniz üniversitenin akreditasyonunun olup olmadığını araştırın

Akreditasyon; üniversitelerin verdiği eğitim kalitesini resmi olarak belgelemek ve uluslararası alınan kalite belgesine verilen isimdir.  Üniversitedeki eğitim süreci ciddi zaman, maliyet ve çaba isteyen bir süreçtir. Bu aşamada seçim yaparken seçilecek olan üniversitenin akreditasyonun olup olmadığına bakılması gerekir.

Eğitim kalitesi onaylanmış olarak alınan diploma iş yaşamında da kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca ileriki dönemlerde yükseköğrenime devam etmek isteyen öğrencilere de kolaylık sağlayacaktır.

  1. Seçmek istediğiniz üniversitede istediğiniz bölümün olması

Bir üniversite ne kadar iyi olursa olsun içerisinde istediğiniz bölüm yoksa bu sizin için doğru bir üniversite olmayacaktır. Seçim yapmadan önce üniversiteleri araştırmalı ve detaylı bilgi toplamanız yeterli olacaktır.

MATBİR Eğitim Kurumları olarak, öğrencilerimiz için zaman zaman üniversiteler hakkında seminerler yapmaktayız. Hatta gerekli durumlarda yakın mesafeli üniversite gezileri düzenleyerek yakından tanıma fırsatı sağlanmaktadır. Bu sayede öğrenciler için daha kolay bir tercih dönemi olacaktır.

  1. İstediğiniz üniversitenin konumu önemli

Seçilecek olan üniversitenin konumu en önemli şeyler arasındadır. Yaklaşık olarak 2-5 sene arasında vakit geçireceğiniz yerin önemi oldukça önemlidir. Bu aşamada düşünmeniz gereken şey okulun mesafe durumudur.

Bu aşamada 2 seçeneğiniz var.

  • Aynı şehirde kalıp aile düzenini bozmadan, evden okula gidip gelmek,
  • Farklı şehir koşullarında eğitim hayatı…

Farklı şehirde öğrencilik hayatı her zaman öğrencilere cazip gelmiştir. Bu sebeple düşündüğünüz üniversiteyi muhakkak ziyaret etmeli ve bulunduğu çevreyi ziyaret etmelisiniz.

Ankara’nın en iyi dershanesi hakkında bilgi edinmek ister misiniz? Bu dershane size üniversite seçiminizde üst  düzey rehberlik hizmeti veriyor. Yanlış seçim yapmamak için hemen tıklayıp bilgi edinin!

Eğer Kızılay’da bir dershaneye gitmeyi düşünüyorsanız “Kızılay dershane seçimi, dershane yorumları, dershane fiyatları?” yazımızı mutlaka incelemenizi öneririz! Püf bilgiler içerir!

ÖSYM’nin “Meslek seçiminde bilinmesi gerekenler” sayfasında güzel bilgiler var. Mutlaka bu sayfayı da inceleyiniz.