Üniversite sınavında başarılı olmak, pek çok gencin hayalidir. Bunun bir hayal olarak kalmaması, yeterli çaba ile mümkündür. Burada çabalamaktan kastedilen hedefine ulaşmak için elinden geleni fazlasıyla yapmandır. Herkesin hedefi birbirinden farklıdır. Tıp fakültesini kazanmayı hayal eden bir öğrenci, diğer bölümleri isteyenlerden bir nebze daha fazla emek harcamalıdır çünkü iyi bir sıralama elde etmelidir.

Öğrenci, her ne kadar kendine düşük hedefler koysa da başarıya ulaşmak için düzenli çalışmamak gibi bir şansı yoktur. Peki, senin hedefin ne? Kendini ileride nasıl bir yerde konumlandırıyorsun? Bu soruların cevabını kafanda netleştirdiysen vereceğimiz tavsiyelerle başarılı olmak için neler yapman gerektiğini kolayca öğrenebilirsin.

Bu yazımız sizi sınavlarda başarıya ulaştıracak 10 etkili ders çalışma tekniğini anlatıyor. Okumak için hemen tıklayın.

Üniversite Sınavında Başarılı Olmak İçin Çok Önemli Tavsiyeler

Üniversite Sınavında Başarılı Olmak İçin Çok Önemli Tavsiyeler

Üniversite Sınavında Başarılı Olmak İçin 7 Önemli Tavsiye

Üniversite sınavında (YKS Sınavı) başarıyı yakalayabilmek için size kısa kısa 7 önemli tavsiyeyi aşağıda sunduk.

Kaynak Zenginliği

Üniversite sınavına hazırlık sürecinde farklı kaynaklardan çalışman son derece önemlidir. Tek bir kaynağa bağlı kaldığın takdirde farklı soru tiplerini kaçırabilir ve o sorular sınavda karşına geldiğinde zorlanabilirsin. Bütçen çok sayıda kitap almak için yeterli değilse arkadaşlarınla anlaşarak kaynakları ortaklaşa kullanabilirsiniz. Aynı zamanda geçmiş yıllarda sınavı kazanan tanıdıklarından da kitap talebinde bulunabilirsin.

Planlı Çalışmak

Biliyoruz, herkes aynı şeyi söylüyor ama maalesef düzenli çalışmaktan başka şansın yok. Sen de 3 ayda YKS kazanılır mı gibi soruların cevaplarını araştırıyorsan bundan vazgeçmeli ve düzenli çalışmaya vakit kaybetmeden başlamalısın. Planlı çalışmak, başka hiçbir şey yapmadan sadece ders çalışmak anlamına gelmez. Kimisi günde 3 saat çalışarak yeterince başarılı olabilir kimileri içinse daha uzun süreli bir çalışma gerekir. Kendi kapasiteni en iyi sen bilirsin. Hangi saatlerde daha verimli olduğunu, günde kaç saatin senin için yeterli olduğunu belirleyerek hemen işe koyulabilirsin.

Dengeli Beslenme

Sıfırdan başlayıp üniversite kazanmak için sadece derslerini değil günlük hayatını da düzene sokmalısın. Dengeli beslenme, bu sürecin önemli bir parçasıdır. O sorunun cevabının aklına gelmemesi ya da bir türlü ezber yapamamanın sebebi beslenmene dikkat etmemen olabilir. Bazı vitaminlerin eksikliği; unutkanlık, halsizlik gibi belirtilere yol açar. Bu nedenle tüm besin kaynaklarından dengeli şekilde tüketerek zihin ve beden sağlığını koruyabilirsin. Şok diyetleri ve detoks uygulamalarını, bu dönemde daha doğrusu hayatının hiçbir döneminde denememelisin.

Kaliteli Uyku

Üniversite kazanmak için gereken hazırlık süreci boyunca uykunu almaya özen göstermelisin. Bunu bir rutine bağlayabilir; ders çalışmayı her gün aynı saatte sonlandırarak uyku aşamasına geçebilirsin. Gecelerce uykusuz kalmak ya da çok az uyumak, bu süreçte sürekli kendini bitkin ve yorgun hissetmene neden olur. Bazen stres kaynaklı uykusuzluk çekebilirsin. Bu durum ciddi boyutlara ulaştığında, alanında uzman bir psikologdan destek alabilirsin.

Stresini Kontrol Altına Al

Üniversiteyi kazanmak istiyorum diyenlerin belirli bir ölçüde stres ve kaygı taşıması normaldir. Hiç kaygı hissetmeyen öğrencilerde ders çalışma isteği düşük olur. Benzer şekilde aşırı kaygılı öğrenciler de stres nedeniyle ders çalışmakta zorlanabilir. Stresi dengeli bir seviyede tutarak, başarının önünde bir engel gibi durmasını önleyebilirsin. İlk başta, bu sınava giren tek kişinin sen olmadığını unutma. Bu sınava hazırlanan milyonlarca insan var. Kimisi başardı kimisi başaramadı o ayrı konu ama sen başarı odaklı ol. Stresini unut ve sadece elinden gelenin en iyisini yapmaya odaklan.

Dershanenin İmkânlarından Yararlan

Kolay yoldan üniversite kazanmak gibi bir şansın maalesef yok. Ders çalışırken çözemediğin soruları geçiştirerek ve dershane öğretmenlerine sormayarak zaten kolay olmayan bir süreci daha da zorlaştırabilirsin. Bugün üzerinde durmadığın bir soru, yarın sınavda karşına gelebilir ve istediğin bölüme gidip gidememen noktasında belirleyici olabilir. Bu nedenle çözemediğin tüm soruların cevaplarını, sıcağı sıcağına dershane öğretmenlerinden öğrenmelisin. Soruyu çözememenin sebebi konu eksikliğinden kaynaklanıyorsa hemen konu tekrarı yapmalısın.

Hiçbir Şey Senden Kıymetli Değil, Bunu Unutma!

Ailende sorunlar olabilir, seni seven kimsenin olmadığını düşünebilirsin ya da farklı nedenlerle kendini değersiz hissedebilirsin. Şunu asla unutma. Sen, kendine değer vermezsen kimse sana değer vermez. Bugün bir sürü dostun ya da seni canından çok seven ailen olsa da hepsi bir yere kadar. İlk önce sen; kendine kıymet vermeli, inanmalı ve kimsenin sana kendini kötü hissettirmesine izin vermemelisin.

Senin hedeflerin, senin başarın ve senin geleceğin… Bu sınavı kazanıp kaybetmek de asla bir ölüm kalım savaşı değil. Elinden gelenin en iyisini yaptıktan sonra seni bekleyen tek şey başarıdır. Bu süreçte seni mutsuz eden, başarını kıskanan insanları etrafından uzaklaştırabilir ve seni başarıya motive eden insanlarla daha çok vakit geçirebilirsin.

Kızılay’daki bir dershaneye mi gitmek istiyorsunuz? O halde Kızılay dershaneleri hakkındaki yazımızı mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.