Üniversite sınavlarına hazırlanmayı düşünenler için muhteşem bir yazı hazırladık. Yazımızı sonuna kadar mutlaka okumanızı tavsiye ederiz. Çok güzel şeyler öğrenmiş olacaksınız.
Üniversiteye evde hazırlanan öğrencilerin merak ettiği konulardan birisi de üniversite sınava hazırlık için nereden başlamalıyım?’dır. Üniversite sınavının ilk aşaması TYT sınavıdır.
TYT (Temel Yeterlilik Testi) olarak geçer. İstediğiniz bölüme geçmeniz için girmeniz gereken ilk adım bu sınavdır. Ön lisans ve polislik gibi bölümleri isteyen kişiler için bu sınavdaki barajı geçmeleri yeterli olacaktır. Bu sınav Matematik, Geometri, Türkçe, Coğrafya, Tarih, Felsefe ve Din Kültürü derslerini barındırıyor. Bu sorular hem bilgi hem de yorum soruları olarak geçiyor.
Bu sınavın 2. aşaması AYT (Alan Yeterlilik Sınavı)’dır. Bu sınavda Matematik 2, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Türkçe ve Edebiyat dersleri yer alır. Ayrıca, bu sınav lisans bölümleri için girilen sınavdır. TYT sınavından barajı geçemeyen öğrencilerin AYT puanı hesaplanmaz.
Kızılay bölgesindeki bir dershaneye (kurs merkezi) giderek mi sınavlara hazırlanmak istiyorsunuz? Hemen şu bağlantıya https://matbir.com.tr/kizilay-dershane-tavsiyesi-yorumlari-fiyatlari/ tıklayıp yazımızı okumanızı öneririz.
Sıfırdan üniversiteye hazırlık için yapılması gerekenler:
- Hedef belirleyin
Hedefiniz olmadan hiçbir şey yapamazsınız. Öncelikli olarak, kendinize ben ileride hangi mesleği yapacağım? sorusunu sorun. Bunu belirledikten sonra çalışmaya başlamanız daha kolay olacaktır. Sınav çalışma planı düzenlemelisiniz. Bu zaman içerisinde çalışma ortamınız oldukça önemlidir. Ev ortamınız bunun için önemli değilse, kütüphane ortamı sizin için oldukça uygun olacaktır.
- Bu sınava hazırlanmaya başlarken konu tekrarı yapmalısınız.
Sınava hazırlanmanın başlangıç noktası konuyu bilmektir. Konuyu bilmeden ilerlemek çok doğru olmayacaktır. Ders çalışırken, notlar almalı ve kodlama yöntemiyle çalışmanız ders çalışmanızı daha verimli hale getirecektir. Konu tekrarı, sınava çalışmanın kalbidir. Tekrar yaparken, önemli kısımları not almak, çalışma alanınıza kısa notlar yapıştırmak bilgileri daha kalıcı hale getirecektir.
- Konu tekrarı sonrası soru çözümü yapmalısınız
Soru çözümünde sınav sistemine yönelik sorular çözmelisiniz. Geçmiş yıllar da çıkan soru kalıplarına bakarak, bu soruların nasıl sorulduğunu incelemelisiniz. Planlama yaparak çalışıldığı zaman hiçbir sorun olmayacaktır. Yapamadığınız soru kalıplarını not almalı ve eksik gördüğünüz noktalara yoğunlaşmalısınız.
- Dershane sınavlarını takip edin
Birçok dershane haftalık veya aylık olarak deneme sınavları yapar. Bu sınavlara mutlaka katılmalısınız. Bu sayede eksiklerinizi ve artıklarınızı daha net göreceksiniz. Burada gördüğünüz eksiklerinizi yeniden göz geçirmeli, vakit kaybetmeden o boşluğu kapatmalısınız.
- Motivasyonu yüksek tutun
Dershane sınavlarında aldığınız puan beklediğinizden düşük gelebilir. Bu konuda motivasyonunuzu düşürmemeniz gerekir. Her zamankinden daha azimli ve kararlı şekilde ilerlemelisiniz. Bu süreçte motivasyon sizin için her şey…
- Soru çözüm limiti belirleyin
Sınav sistemi teste bağlı bir sistem olduğu için çalışma sisteminiz de bu şekilde olmalıdır. Günlük test çözme sayınız olmalı, gün geçtikçe bu sayıyı arttırmalısınız. Farklı soru tipi çözmelisiniz. Bu sayede sınav açısından size faydası olacaktır.
Derslere bağlı olarak, Türkçe bölümü için paragraf sorularına önem vermelisiniz. Hem okuma hızınızı arttırmalı hem de yorum yeteneğinizi ön plana çıkartmalısınız. Bunun dışında Matematik dersi işlem yeteneğinizin yanı sıra yorumlama soruları da içermektedir. Geçiş dönemde çıkan sorulardan çözerek bu konuda ki eksiklerinizi giderebilirsiniz.
- Dinlenmeyi ihmal etmeyin
Bu tempolu dönemde sürekli ders çalışmak sizi yorgun hale getirebilir. Bu yüzden tüm gününüzü ders çalışmakla geçirmeniz doğru olmayacaktır. Bu durum zaman zaman anlama güçlüğü veya yanlış anlama gibi sorunlara yol açabilir.
- Ders çalışma ve mola süreleri dengede tutmalısınız
Bu süreçte yapılması gereken verimli ders çalışmaktır. Verimli ders çalışmak, çok ders çalışmakla karıştırılmaktadır. Bu yüzden mola ve çalışma sürelerinizi dengede tutmanız gerekir. Örneğin; 45 dakika ders çalışıyorsanız, 10 dakikalık mola vermelisiniz. Bu süre ne kadar dengede olursa konsantrasyon düzeyiniz o kadar yüksek olacaktır.
- Uyku düzeni önemli
Uyku düzeniniz sınav sürecinde en önemli şeydir. Normal bireyin günlük uyuma süresi 8 saattir. Bu süreyi stabil şekilde tutmanız gerekir. Hatta sınav döneminde günü öldürmemek adına, erken kalkıp erken yatmanız daha sağlıklı bir çalışma düzeni olacaktır.
- Sınava çok az kaldı… çok heyecanlıyım
Birçok kişinin kaygılarından birisi sınav heyecanıdır. Deneme sınavlarında ve ev ortamında gösterdiği başarıyı sınavda bulamamak, yapamayacağım korkusuyla karşı karşıya kalırlar. Sınavda ne kadar soğukkanlı ve sakin olunursa, başarı düzeyi de o derece artacaktır.
Unutmayın ki başarı da başarısızlık da sizin elinizde… Kendinize güvendikten sonra yapamayacağınız hiçbir şey yok…
Sizi başarıya ulaştıracak 10 etkili ders çalışma taktiği için hemen tıklayın!
Bu Yazıya Yorumunu Yaz