Bu yazımızda sizlere YKS sınavına nasıl çalışmanız gerektiğini ve YKS sınavına ilişkin çalışma taktiklerini büyük bir özveri ile hazırladık. Yazıyı sonuna kadar okumanızı önemle tavsiye ederiz. Yazının sonuna geldiğinizde büyük bir kazanım elde edeceksiniz.

YKS sınavına hazırlık süreci özellikle 9. Sınıfa adım atılmasıyla başlamaktadır. YKS’nin ilk oturumu olan TYT sınavında sorulacak konuların temeli 9. Sınıf ile oluşmaya başlar.

YKS sınavının 2. Oturumu olan AYT sınavı için ise 10. Sınıftan itibaren konular işlenmeye başlamaktadır. YKS çalışma tekniklerini doğru şekilde uygulayan her öğrenci başarıya ulaşır. 9.Sınıfa başlanmasıyla birlikte YKS sınavına nasıl çalışılmalı sorusu öğrencilerin aklında yer edinmeye başlar. Bu içeriğimizde YKS sınavına nasıl çalışmalı sorusu üzerinden sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.

Ankara Kızılay’da YKS Kursları hakkında bilgi edinmek için hemen tıkla!

YKS Sınavına Nasıl Çalışmalı?

YKS Sınavına Nasıl Çalışmalı?

YKS’ye Çalışmaya Nereden Başlamalı?

YKS sınavına çalışmaya ilk önce sınavda çıkacak sorulara ilişkin konuları sıraya koyarak başlanmalıdır. 9. Sınıftan 12. Sınıfa kadar işlenen tüm konular aslında birbirinin devamı şeklindedir. Bu nedenle ilk 9. Sınıf konularından başlayarak ardışık bir şekilde son işlenen konuya doğru kısa tekrarlar yapılmalıdır. Bu kısa tekrarlar esnasında daha önce görülmemiş ya da anlaşılmamış eksik konular üzerinde yoğunlaşmalı ve artı bir zaman ayrılmalıdır. Her konu tekrarının ardından soru çözümü yapılarak konuların pekiştirilmesi ve bu konu hakkında ne tür soruların gelebileceği analiz edilmelidir.

YKS’ye çalışmaya nereden başlamalı sorusunun cevabı tamamen konuların çalışılmaya başlanmasıyla ilgilidir. Sınavda çıkacak konular hakkında yapılacak kısa bir araştırmanın ardından lisenin ilk yıllarından son yıllarına kadar işlenen tüm konuların sırasıyla tekrarı yapılmalıdır. TYT sınavının sonucu puanınızın %40’ını etkilediğinden yoğunluk daha çok sınavın %60’ını belirleyen AYT sınavına verilmelidir. 10. Sınıftan itibaren temeli atılan AYT konularına da aynı TYT’de olduğu gibi ardışık bir şekilde çalışılmalıdır.

Özellikle 12. Sınıf konularının anlaşılması zor olduğundan sınavda en az net bu konularda yapılmaktadır. Fark yaratman isteyen öğrencilerin 12. Sınıf konularına ayrıca önem vermeleri tavsiyemizdir. 2023 TYT-AYT konu ve soru dağımları için https://www.unirehberi.com/yks-tyt-ayt-konulari/ adresi üzerinden bilgi alabilirsiniz.

YKS’ye Ne Zaman Çalışılmalı?

YKS’ye ne zaman çalışılmaya başlanacağı aslında öğrencinin hedefine göre değişebilmektedir. Hedefi daha düşük 250-350 puan civarı olan öğrencilerin 11. Sınıf sonlarından itibaren çalışmaya başlaması yeterli olacaktır. Ancak hedefi 400-500 arası olan ve sınavda derece yapmak isteyen öğrenciler 9. Sınıftan itibaren sınav sürecine kendini hazırlamaya başlamalıdır.

Biz MATBİR Kızılay dershanesi olarak öğrencilerimizin yaz aylarından itibaren sınav motivasyonunu yakalamasına ve nasıl ders çalışması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmasına yardımcı olmaktayız. 9. Sınıfta MATBİR’e kayıt olan öğrenciler 12. Sınıfa geldiğinde hiçbir sınav kaygısı ve stresi yaşamadan süreci tamamlayabilmektedir. Rakiplerden önce ders çalışmaya başlamak ve hızlı soru çözme yeteneği kazanmak sizi üç dört adım ileriye götürecektir. YKS’ye çalışmaya erken başlamak konuların erkenden bitmesine ve böylece zamanınızı bolca soru çözmeye ayırabilme konusunda yardımcı olacaktır.

YKS İçin Günde Kaç Soru Çözülmeli?

Günde kaç soru çözülmeli konusuna geçmeden önce vurgulanması gereken nokta her konunun ardından soru çözümü yapılmasıdır. Bu nedenle günlük toplam 200-300-400 soru çözeceğim yerine bu konu hakkında tekrarımdan sonra 200 soru çözeceğim şeklinde ilerlemek daha mantıklı olacaktır.

Günlük minimum ve maksimum soru çözme sayısı öğrenciden öğrenciye değişmektedir. Hedefi derece yapmak veya yüksek bir puan almak olan öğrencinin standartların üstüne çıkması akıllıca olacaktır.

YKS sınavı esnasında karşımıza çıkan sorularda odaklanmama problemi yaşamamak ve zamanı iyi yönetmek için günlük çözülecek soru sayısı minimum bu sınavlarda karşımıza çıkacak soru sayısı kadar olmalıdır. TYT sınavında toplam 120, AYT sınavında ise toplam 160 soru tek bir oturumda mola vermeden çözüleceğinden bizimde günlük soru çözümü limitinizin 120-200 soru arası olması önerilmektedir. Daha başarılı olmak isteyen ve hedefi yükseklerde olan öğrenciler için durum değişmekte olup 200-300 adet günlük soru çözmeleri gayet yeterli olacaktır.

Son 60 Günde YKS Sınavı için Pratik Bilgiler

Hedefine ulaşmak için az bir zamanı kalmış öğrencinin bu süre zarfında konuları çoktan bitirmiş olması gerekir. Düzenli tekrarlar ve her konu tekrarının ardından çözülen soru çözümleriyle konuların pekiştirilmiş olması gerekir. Son 60 günde genellikle farklı soru tiplerini görmeye özen gösterilmeli, yeni nesil sorular üzerinde anlama ve yorumlamaya yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Sık sık unutulan veya karıştırılan konular her hafta tekrar edilmelidir. Deneme çözümleri yapılmalı bu soru çözümleri esnasında mutlaka dakika tutulmalıdır. Adeta gerçek sınavda gibi sessiz bir ortamda süre tutarak yapacağınız bu deneme çözümleri sınav anındaki heyecanını kontrol etmenizde size yardımcı olacaktır.

Özellikle son günler uykunuzu düzenlemeli, sağlıklı ve sizi dinç tutacak şekilde beslenmeye özen göstermelisiniz. Bu son 60 gün telefonunuzdan, sosyal medyadan ve arkadaş ortamlarından uzaklaşmalı, ailevi veya psikolojik problemleri bir köşeye kaldırmaya çalışmalısınız.

10 Maddede YKS Çalışma Taktikleri

Bu 10 maddede hazırladığımız YKS çalışma taktiklerini kesinlikle okumanızı ve uygulamanızı tavsiye ediyoruz. YKS sınavı yaklaştıkça bu taktikler çok işinize yarayacak!

YKS Sınavına Çalışma Taktikleri

YKS Sınavına Çalışma Taktikleri

1) Sadece Başarıya Odaklan.

YKS çalışmaya başlamadan önce hangi üniversiteyi okumak ve hangi bölüme gitmek istediğiniz hakkında kendinize bir hedef belirleyin. Bu hedefe ulaşmak için gerekli olan taban puan ve sıralamaya göre çalışmalarınızı başlatın. Sizi olumsuz etkileyen düşüncelerden veya sınavla ilgisi olmayan konulardan uzak durun. Bu süreçte sadece, elde edeceğiniz başarının ardından yaşayacağınız gurur ve mutluluğu düşünün.

2) Planlı ve Programlı Hareket Edin.

Tamamen size özgü çalışma saatlerine uygun olarak hazırlanmış ders programları çerçevesinde ilerleyin. Günün hangi saatinde hangi dersi çalışmaktan hoşlanıyorsanız veya hangi konularda eksikseniz buna göre haftalık veya aylık bir çalışma programı hazırlamanız faydalı olacaktır. Konuların birbirinden kopuk değil de devamı niteliğinde olmasına dikkat edilmeli, günlük programa uyulmasına özen göstermelisiniz.

3) Telefonunuzu Bir Kenara Kaldırın

Dikkatinizi dağıtacak ve sizi oyalayacak telefon, televizyon, bilgisayar vb. teknolojik cihazlardan uzaklaşın. Özellikle sosyal medyada harcanan boş zamanınızda ne kadar soru çözebileceğinizi bir düşünün!

4) Uygun Bir Çalışma Ortamı Seçin

Uygun çalışma ortamından kasıt; sessiz, dikkat dağıtıcı eşyaların olmadığı, uygun sıcaklıkta, aydınlık, rahat bir masa ve sandalyeye sahip mekandır. Odanız bu koşulları sağlamıyorsa mutlaka kütüphanelerde çalışmayı denemeli yada web sitesi üzerinden iletişim kısmına tıklayarak bizden destek alabilirsiniz.

5) Bolca Soru Çözün

Test sınavlarına hazırlanmanın en mantıklı yolu konu çalışmaktan çok soru çözmektir. Bolca soru çözerek konuların pekiştirilmesini sağlayabilir eksik olduğunuz yerlerin analizini yapabilirsiniz. Özellikle son aylarda süre tutarak deneme çözümü yapılması gerçek sınavda hız kazanmanıza yardımcı olacaktır.

6) Tek Bir Kaynağa Bağlı Çalışmayın

Özellikle soru kitaplarında birçok farklı kaynaktan yararlanılması daha çok soru tipi görmenize yardımcı olacaktır.

7) Bir Dershane ve Öğretmenden Profesyonel Destek Alın

Tek başına ders çalışamayan, nereden başlayacağını hangi yolu izleyeceğini bilmeyen öğrenciler mutlaka profesyonel bir eğitim merkezinden destek almalıdır. Özellikle MATBİR dershanesi olarak öğrencilerimizin odaklanma ve motivasyon problemlerini en aza indirerek sınav endişelerini ortadan kaldırmak için çalışmaktayız. Kişiye özel sunduğumuz ders programları sayesinde YKS sınav sürecini verimli geçirmesine destek olmaktayız.

8) Eksik Olduğun Konuların Üzerine Git

Birçok öğrenci anlamadığı ve anlamakta zorlandığı konular üzerinde çalışmaktan sıkılmaktadır. Özellikle 12. Sınıf konularında görülen bu zorlanmaların üstüne gitmek sizi rakiplerinizin önüne geçirecektir. Konuyu yapamıyorum ya da anlamıyorum deyip bırakmak yerine mutlaka ona daha fazla zaman ayırmaya özen göstermelisiniz.

9) Görsel Hafızanın Akılda Kalıcılığından Faydalanın

Konuyu çalışıldıktan sonra hemen unutuyor ve hatırlamakta zorlanırsanız mutlaka görsellerle zenginleştirmeyi deneyin. Bu amaçla internetten üzerinden araştırma yapabilir konuyu destekleyen görselleri inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda deftere not alırken renkli ve ilgi çekici notlar yazmanız, önemsenen yerleri kutular içine almanız sınav esnasında o sayfaların gözünüzün önüne gelmesine yardımcı olacaktır.

10) Başaracağınıza İnanın

Kilit nokta başarmaya inanmak, kendimizdeki gücün farkına varmaktır. Olumsuz düşüncelerle, rakiplerinden başarısız olduğunu düşünen, çalıştığının yeterli olmadığı, arkadaşlarının ondan daha zeki olduğunu düşünen öğrenciler sınav anında çok fazla stres yapacaktır. Bu stres ve sınav kaygısı aklınızda olan bilgilerinde silinmesine ve bundan dolayı başarısız bir sonuç ile karşılaşmanıza sebep olacaktır. İçinizdeki güce güvenmeli,  “başaracağım, ben çok çalıştım ve bunun karşılığını alacağım” şeklinde motivasyon cümlelerini tekrar ederek sınava girmelisiniz.

MATBİR Eğitim Kurumları olarak 2021 – 2022 YKS Sınavlarına nasıl damga vurduk? Bu yazıyı mutlaka incelemenizi öneririz.